20 decembrie 2013

20 decembrie 2013

Nu-mi este frică de mâine ,

Vineri, 20 decembrie 2013


20 decembrie este a 355-a zi a anului 2013, au mai ramas 11 zile



S-a întâmplat pe 20 decembrie:
În România:

1541 – Stefan Lacusta este ucis de boierii din gruparea Ganestilor si Arburestilor, care aleg ca domn pe Alexandru Cornea (21 decembrie);
1837 – Apare, la Bucuresti, primul cotidian românesc – “România”, sub conducerea lui Florian Aaron si Gheorghe Hill, ziar de actualitate cu stiri din viata românilor din tara si din Transilvania, precum si cu evenimente din întreaga lume. Gazeta se imprima mai intai cu caractere chirilice (primele 150 de numere), folosindu-se, incepand de la 9 iunie, alfabetul de tranzitie;
1842 – Obsteasca Adunare Extraordinara a Tarii Românesti a ales ca domn pe Gheorghe Bibescu care a abdicat în iunie 1848.
1857 – Adunarea ad-hoc a Moldovei voteaza o rezolutie prin care Puterile garante sunt rugate sa prevada si sa stabileasca “calea prin care Principatele Unite, la orice calcare a drepturilor lor, de orice parte ar proveni, sa poata cere si dobandi puternicul sprijin al marelui Areopagiu”;
1893 – Sub directia Sofiei Nadejde, a aparut primul numar al revistei saptamânale “Evenimentul literar”.
1909 – Adoptarea Legii pentru înfiintarea Bancilor populare de meseriasi si a cooperativelor de productie, consum, constructie si de comert din România.
1909 – A fost adoptata Legea contra sindicatelor si asociatiilor profesionale din România.
1915 – Prima auditie, la Ateneul Român din Bucuresti, sub bagheta lui Dimitrie Dinicu, a primului poem simfonic românesc, “Acteon” de Alfred Alessandrescu.
1937 – Alegeri pentru Parlament. Partidul Totul pentru Tara (expresia politica a Miscarii Legionare) castiga pozitia a treia, cu 66 de locuri in legislativ. Alarmat, regele Carol al II-lea demite guvernul liberal si numeste premier pe Octavian Goga. Va fi ultimul guvern dinainte de dictatura regala
1946 – Este “etatizata” Banca Nationala a României, primul pas in preluarea controlului comunist asupra pârghiilor economice
1973 – A fost inaugurat noul edificiu al Teatrului National din Bucuresti, realizat de un colectiv de arhitecti coordonat de Horia Maicu, Romeo Stefan si Nicolae Cucu.
1989 – Într-o intervenţie televizată şi radiodifuzată, Nicolae Ceauşescu s-a adresat populaţiei declarând că evenimentele de la Timişoara sunt opera unor “huligani”, “grupuri fasciste şi antinaţionale”
1992 – Patriarhia Română emite un act ce consfinţeşte reactivarea Mitropoliei Basarabiei, autonomă şi cu statut propriu
2000 – Preşedintele ales, Ion Iliescu, a depus juramântul în faţa Camerelor Parlamentului
2004 – Noul preşedinte al României, Traian Băsescu, a depus juramântul în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului
În lume :
1803 – Statele Unite au cumparat provincia Louisiana de la oficialii francezi cu 15 milioane de dolari;
1860 – Politicienii statului Carolina de Sud, încep campania de dezmembrare a SUA. Pe parcursul întregului an, guvernatorii Carolinei de Sud, au încercat sa atraga de partea lor si alte state, pentru a forma Confederatia de Sud. Asa a început conflictul armat între Nordul si Sudul Statelor Unite. Conflictul a durat mai mult de 4 ani si a rapit circa 600 mii de vieti omenesti.
1917 – Rusia Sovietica. Consiliul Comisarilor Poporului înfiinteaza Comisia Extraordinara de Combatere a Contrarevolutiei (CEKA), prima organizatie de politie secreta din epoca moderna, viitoarea NKVD si apoi KGB
1940 – A fost deschisă prima autostradă din California
1952 – A fost prins cel de al doilea exemplar al pestelui arhaic – cea mai semnificativa descoperire pentru stiintele naturii din sec. XX. Astfel de pesti traiau pe Pamant 250 milioane de ani in urma
1952 – A fost adoptata, de catre Adunarea Generala a ONU, Conventia asupra drepturilor politice ale femeilor, intrata în vigoare la 7.07.1954.
1965 – A fost creata Organizatia Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Industriala – ONUDI – în baza unei rezolutii a Adunarii Generale a ONU. Si-a început activitatea la 1.01.1967, devenind din 1.01.1986 cea de-a 16-a agentie specializata din cadrul ONU.
1989 – Ultima interventie militara a Statelor Unite ale Americii în Panama.
1991 – Paul Keating devine primul-ministru al Australiei
1995 – În cadrul unei ceremonii militare scurte, desfăşurate la Sarajevo, Alianţa Nord Atlantică îşi asumă atribuţiile de gestionare a păcii în Bosnia-Herţegovina în baza Acordului de la Dayton
1997 – A avut loc premiera filmului “La vita e bella” (regia Roberto Begnini) distins, la Cannes, cu Marele Premiu al Juriului şi cu trei Premii Oscar
1999 – Începând cu aceasta data, Macao, care a fost timp de 442 de ani colonie portugheza, revine sub suveranitatea R.P.Chineze, având statutul de Regiune administrativa speciala.


S-au născut pe 20 decembrie :
1629 – Pictorul olandez Piter de Hooc.
1639 – Dramaturgul francez Jean Racine
1740 – Preotul si profesorul de teologie român Jozsef Benko, preocupat de istorie (studiile sale privesc istoria medievala a Transilvaniei).
1768 – Veniamin Costachi, teolog, literat, traducator, poet; mitropolit al Moldovei (1803-1806; 1812-1842); unul din marii carturari ai timpului sau, a sprijinit si îndrumat activitatea de tiparire de carte bisericeasca în limba nationala. Fondatorul învatamântului românesc în Moldova (Seminarul de la Socola, Academia Mihaileana)
1808 – Andrei Saguna, mitropolit, cel care prin întraga sa activitate a întarit spiritualitatea ortodoxa a românilor din Ardeal (d. 1873)
1852 – Arhitectul Ion Mincu, întemeietor al scolii nationale românesti de arhitectura. (Casa Lahovary, Şcoala Centrală de Fete) (d. 6 decembrie 1912)
1854 – Ioan Nadejde, sociolog, lingvist, publicist si om politic din România.
1861 – Constantin Mille, scriitor si ziarist, activist socialist, unul dintre initiatorii primei greve studentesti din România; director al ziarelor “Adevarul”, “Dimineata”, presedinte al Asociatiei generale a presei române (m. 20.02.1927)
1868 – Harvey S. Firestone, industrias american, care a initiat industria de cauciucuri
1879 – Juristul si omul politic român Ion G. Duca; a fost de mai multe ori ministru în guvernul român. În noiembrie 1933 a fost numit prim-ministru însa peste o luna si ceva (la 29 decembrie), a fost asasinat de legionari.
1890 – Chimistul ceh Jaroslav Heyrovsky, laureat al Premiului Nobel pentru chimie pe 1959; a pus bazele polarografiei si oscilopolarografiei.
1904 – Muzicianul român Vasile Jianu, flautist si profesor.
1929 – Alexandru Caprariu, poet român.
1930 – Antoine Vitez, actor, regizor si director de teatru.
1940 – Constantin Turta, chimist
1957 – Actorul Marian Râlea


S-au stins din viaţă pe 20 decembrie :
1590 – Chirurgul francez Ambroise Pare; la tratarea ranilor grave, pentru prima data a folosit pansamente cu albus de ou si terebentita în loc de cauterizare cu fier rosu (încins) sau ulei fierbinte; este considerat pe drept cuvânt fondatorul marii chirurgii.
1783 – Antonio Soler, compozitor si organist spaniol.
1944 – Nicolae Cartojan, profesor si istoric al literaturii române vechi; membru al Academiei Române.
1958 – Muzicologul, folcloristul, compozitorul si dirijorul român Constantin Brailoiu.
1963 – Compozitorul Paul Constantinescu (n. 30 iunie 1909)
1966 – Dramaturgul şi romancierul Mihail Sorbu (Mihail Smolski) (n. 29 octombrie 1885)
1968 – Scriitorul american John Steinbeck; Premiul Nobel pentru Literatura pe 1962; romanul “Iarna nemultumirii noastre” (1961), cuprinde toate calitatile tipice scrierii lui Steinbeck: analiza psihologica, tehnica narativa moderna, umor robust.
1974 – Compozitorul francez Andre Jolivet.
1982 – Arthur Rubinstein, compozitor si pianist american de origine poloneză, recunoscut ca un desăvârşit interpret al muzicii lui Chopin (născut în 28 ianuarie 1887)
1983 – Regizorul român de film documentar Slavomir Popovici, originar din Iugoslavia.
1996 – Carl Sagan, astronom american, scriitor (n. 9 noiembrie 1934)
1998 – Alan Lloyd Hodkin, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină pe anul 1963 (n. 5 februarie 1914)
2001 – Actorul, dramaturgul si regizorul francez Jacques Mauclair, unul dintre primii care au pus în scena piesele dramaturgului român Eugen Ionescu.


CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
Inaintepraznuirea Nasterii Domnului; Sf. Sfintit Mc. Ignatie Teoforul ; Sf. Ioan de Kronstadt

SARBATOARE CRESTINA
Crestinii isi aduc aminte astazi de pomenirea Sfântului sfintitului Mucenic Ignatie, purtatorul de Dumnezeu (Teoforul). Sfântul sfintitul Mucenic Ignatie, urmas al apostolilor, al doilea patriarh al Bisericii Antiohiei dupa Evod, a fost împreuna cu Policarp, episcopul Bisericii Smirnei, ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan. Când împaratul Traian a trecut prin Antiohia împotriva partilor, Sfântul Ignatie a fost adus înaintea lui. Împaratul l-a cercetat îndelung si a vazut ca nu poate fi întors de la credinta în Hristos. De aceea a fost chinuit îndelung si în felurite chipuri; dar aratându-se mai tare decât chinurile, a fost trimis legat la Roma, pazit de zece ostasi, ca sa fie dat mâncare fiarelor salbatice. În drum spre Roma, a întarit Bisericile din cetatile prin care trecea si se ruga sa fie mâncat de fiare, “ca sa ajung, spunea el, pâine curata lui Dumnezeu”. În Roma a fost aruncat în stadion si a fost sfâsiat de leii sloboziti asupra lui, de i-au ramas numai oasele cele mari. Pe acestea le-au adunat crestinii si le-au dus în Antiohia. Se spune ca Sfântul Ignatie a fost Copilul pe care l-a apucat de mâna Stapânul Hristos si l-a luat în brate si a zis: “De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împaratia cerurilor”; si: “Cel ce va primi pe un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Ma primeste”. De aceea a fost numit purtator de Dumnezeu. Pe Sfântul Ignatie l-a cinstit cu un cuvânt de lauda si cel între sfinti parintele nostru Ioan Gura de Aur.
Tot în aceasta zi are loc pomenirea Cuviosului Parintelui nostru Filogonie, patriarhul Antiohiei. Fericitul Parintele nostru Filogonie a învatat dumnezeiestile Scripturi si din copilarie s-a afierosit lui Dumnezeu. A trecut prin toate stiintele si le-a învatat pe toate ca pe una. Aceasta l-a facut stralucit în viata. A avut femeie si o fiica. Ca avocat, la tribunal, lua apararea oamenilor nedreptatiti si le întindea mâna de ajutor. Stralucea fericitul mai mult decât soarele, asa ca îndata s-a aratat vrednic de cele mai înalte vrednicii. Mai înainte, apara pe oameni, si-i facea pe cei nedreptatiti mai puternici decât cei ce îi nedreptateau; mai pe urma, a pastorit cu dreptate turma lui Hristos. Pe vremea când s-a urcat el pe scaunul Antiohiei greutatea era mare. Abia se terminase prigoana împotriva crestinilor, se mai vedeau înca ramasitele cumplitei tulburari, ca au si început ereticii sa atace Biserica, Dar atacurile lor s-au izbit de întelepciunea fericitului Filogonie si s-au prabusit asa precum Sfântul Ioan Gura de Aur arata mai pe larg în cuvântul de lauda cu care l-a cinstit. Pastorind dar, Sfântul Filogonie, în chip bineplacut lui Dumnezeu, turma încredintata lui, ducând o viata îngereasca pe pamânt si stralucind ca episcop, s-a mutat la Domnul.