“Prin muncă şi stăruinţă, vei ajunge la dorinţă.” – proverb românesc
Păsim în noul an calendaristic cu speranţe mari în privinţa proiectelor în derulare, dar mai ales a celor care vor demara în această perioadă.
În ciuda vremurilor nu tocmai prielnice financiar, localitatea noastră va beneficia, în perioada următoare, de unele investiţii atât de aşteptate.
În 2016, va trebui să dăm raportul la finalul celui de-al doilea mandat şi cetăţeanul va decide dacă avem dreptul să continuăm. 1 Iunie 2016 va reprezenta ziua în care, pe de o parte, vom sărbători Ziua copilului, dar, pe de altă parte, vom trage linie şi analizăm situaţia angajamentelor din acest mandat.
În privinţa anului care urmează, ele nu sunt puţine şi doresc ca în acest articol să enumăr câteva dintre acestea. Multe dintre ele vor fi din categoria celor începute şi care urmează să fie finalizate în 2015, altele în 2016; altă categorie, care vor începe în 2015 şi vor fi finalizate tot anul acesta sau 2016 şi, desigur, unele vor începe în anul 2016 şi vor fi finalizate în 2016 sau anii următori. Vă asigur că, odată începute, toate proiectele vor fi finalizate.
Ce ne dorim în anul care urmează?!
Multe, foarte multe! Şi sunt convins că împreună vom reuşi.
Vă rog să păstraţi acest număr al ziarului la fel ca şi pe celelalte şi împreună să putem bifa, privindu-ne în ochi, pe 1 iunie ce am scris astăzi aici.
În cartierul Răcari vom demara lucrările de apă şi canal, iniţial pe o lungime de 7 km, prin finanţare de la Ministerul Mediului cu valoare de 9 milioane de ron; în această primăvară demarăm procedura de licitaţie pe diferenţa de lungime prin finanţare de la Ministerul Dezvoltării iniţial, ulterior vom finaliza această lucrare din economiile de la programul POS Mediu.
Vor intra în proces de reabilitare străzile Tudor Vladimirescu, Boanga şi 8 Martie; se vor executa lucrări pentru realizarea de trotuare pe strada Ana Ipătesu; se va înfiinţa un parc în centrul localităţii, între biserică şi primărie; se vor reabilita termic dispensarul uman, modulul de intervenţie şi staţia de salvare; vor continua lucrările de scurgere a apelor pluviale.
Între Răcari şi Ghergani se va realiza o rută ocolitoare de la Obor la str. Oraca, prin asfaltarea drumurilor de exploatare, prin finanţare 98% fonduri europene.
În Ghergani şi Mavrodin va fi aceeaşi situaţie ca în Răcari în privinţa apei şi canalizării, lucrarea realizându-se în cele trei cartiere în paralel.
De asemenea, în Ghergani, se vor realiza trotuare pe strada Ion Ghica şi vor continua lucrările de realizare a reţelei de scurgere a apei pluviale.
La acest moment suntem în faza de licitaţie a lucrării de reabilitare a şcolii Ghergani, lucrare care nu a fost abandonată, dar care a avut de suferit din cauza problemelor financiare pe care le-a traversat constructorul iar speranţa noastră este ca anul acesta şcoala va fi gata iar actuala şcoală sa o transformăm în gradiniţă cu program prelungit.
S-a redeschis subiectul blocurilor tip ANL, în ultima perioadă corespondenţa cu ministerul căpătând noi valenţe. Şansele de deschidere a şantierului în acest an sunt…mici, dar sunt.
În Mavrodin, vom continua lucrările de reabilitare a străzilor, de modernizare a iluminatului public, realizare a reţelei de scurgere a apelor pluviale şi, nu în ultimul rând, aşa cum spuneam mai sus, vom intra în faza de licitaţie pentru desemnarea constructorului în privinţa realizării reţelei de apă şi canal cu şanse foarte mari de începere a execuţiei la sfârşitul anului 2015, început 2016.
Zona Colacu, o zonă foarte încercată în ultima perioadă şi cu aşteptări pe măsură, va beneficia în următorii ani de investiţii majore: reţea de apţ, amenajare stadion, construire cămin cultural, reabilitarea drumului judeţean DJ 711A zona Mavrodin-Săbieşti (anul acesta Colacu şi în 2016 diferenţa până la ieşirea din Săbieşti), reabilitarea străzilor Bisericii şi Helesteului, modernizare iluminat public, modernizare Şcoala şi Grădiniţa Colacu, reabilitare dispensar, reţea scurgere ape pluviale.
Şi cum spuneam, pe măsura aşteptărilor, probabil va fi zona cu cele mai multe investiţii în următorii ani. Tot ce avem nevoie este înţelegere şi răbdare.
Ştiu că este greu; ştiu că v-aţi săturat de promisiuni şi angajamente, dar vă asigur că nu v-am uitat; ştiu că este greu să mergi prin noroi; ştiu că este un disconfort major când se sapă pentru reţeaua de apă; vă asigur ca le ştiu pe toate, dar mai mult: VĂ ASIGUR CĂ NU V-AM UITAT!
În zona Săbieşti, în 2016, se va finliza drumul judeţean – o problemă majoră a localităţii; se va finaliza lucrarea de apă; vom moderniza iluminatul public; vom finaliza lucrările de scurgere a apelor pluviale; în cadrul procesului de modernizre a drumurilor de exploatare se va asfalta de la Săbieşti la Stăneşti (peste câmp – la biserica) şi de la Săbieşti la Ghimpaţi (Drumul Mare).
Sigur se va naşte iar întrebarea: “de ce, primare, peste câmp şi nu în localitate?” Pentru că banii vin pentru această zonă de la Uniunea Europeana şi ar fi păcat să-i pierdem de teama răspunsului la această întrebare.
La Bălăneşti, aşa cum am promis, vom reface căminul cultural, care va fi amenajat în 2016; va fi pusă în funcţiune reţeaua de apa în Zona Stăneşti – Blăneşti, prin programele europene din Grupul de Acţiune Locală dorim să asfaltăm de la Stăneşti la Săbieşti şi, de asemenea, modernizarea iluminatului public.
Avem şansa, ca începând de anul acesta să fie finanţate prin aceste programe şi oraşele, astfel încât nu vom pierde nici o finanţare în acest sens.
Se va reabilita podeţul peste Colentina din zona Stăneşti-Bălăneşti (biserică).
La Stăneşti încă mai există şanse să construim Centrul de Zi pentru copiii aflaţi în dificultate din această zonă.
La Ghimpaţi, un cartier avansat din punct de vedere al investiţiilor, ne preocupă finalizarea lucrării de apă, modernizarea iluminatului public, reţeaua de ape pluviale, modernizarea străzilor.
Până la reabilitarea prin asflatare, toate străzile din localitate vor beneficia de întreţinere în această primăvară imediat ce vremea o va permite. Ştiu că este foarte incomod să circuli acum pe străzile pline de noroi, dar credeţi-mă că o întreţinere acum când vremea este ploioasă nu înseamnă decât lucrare de proastă calitate şi bani aruncaţi pe fereastră. Vă asigur că nu vom rata nici o stradă în acestă primavară. Fiţi alături de noi în modernizarea localităţii. Nu uitaţi că premiile pentru “Cea mai frumoasă gospodărie” vin şi anul acesta la festivitatea de premiere în cadrul “Zilelor oraşului”.
N-am uitat nici de locuri de muncă nou create. În ultima perioadă în industria mobilei, în incinta Bazei de recepţie Mavrodin, s-au creat circa 25 locuri de muncă, cu posibilitatea de extindere până la 100 locuri şi chiar mai mult. În industria cărnii va fi pus în funcţiune abatorul Ghergani unde vor fi create circa 100 locuri de muncă. Aviz amatorilor. Totuşi, sunt obligat să fac o precizare: nu au locuri disponibile de paznici!!!
Nu uitaţi să păstraţi ziarul, nu uitaţi că împreună suntem mai puternici!
Până data viitoare, s-auzim numai de bine,
Al dumneavoastră,
Florin Marius Caraveţeanu,
Primarul oraşului Răcari
mcaraveteanu@yahoo.com
www.mariuscaraveteanu.ro
“Încolo, fraţilor, fiţi sănătoşi, desăvârşiţi-vă, îmbărbătaţi-vă, fiţi cu un cuget, trăiţi în pace, şi Dumnezeul dragostei şi al păcii va fi cu voi.” (2 Corinteni 13.11)