2014, un an mai bun decât 2013?!

 

2014, un an mai bun  decât 2013?!

În confruntarea dintre izvor și stâncă, izvorul învinge întotdeauna: nu prin putere, ci prin  perseverență.

H. Jackson Brown Jr.

dl primarAm încheiat un an destul de greu, cu eforturi financiare mari. Criza, disputele pe scena politică, “jocurile de putere” și-au spus cuvântul în economia națională în general, dar și pe plan local. Obișnuiți cu inaugurări   periodice ale obiectivelor în mandatul trecut, ritmul  acestora a scăzut din păcate.  Avem proiecte în derulare, care merg foarte greu, proiecte aprobate care așteaptă finanțarea.

Ne dorim să putem afirma că anul 2014 va fi mai bun decât 2013  și nicidecum “ce bun a fost 2013!”

Speranța stă și în anul     electoral ce tocmai a început, în care, din păcate (de ce numai acum) sau din fericire, atenția factorilor de decizie se îndreaptă și spre noi.

Proiectele la care făceam referire privesc  apă și canal cu finanțare de la Ministerul Mediului și Ministerul Dezvoltării, modernizarea a circa 20 de km de drumuri orășenești, cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării. Aici   vorbim de proiectele mari, care sunt imposibil de realizat cu forțe proprii.

Din bugetul local, al cărui proiect este deja în dezbatere publică, reușim să asigurăm funcționarea aparatului  administrativ, iluminatul, intreținerea drumurilor, a trotuarelor,  a spațiilor verzi. Marile proiecte se realizează cu fonduri guvernamentale sau europene.

Dacă în trecut nu am ratat nici-o finanțare cu adresabilitate urbei noastre, încerc și pe viitor această performanță, chiar dacă este mult mai greu.

Proiectele propuse reprezintă o normalitate pentru localitatea noastră și nicidecum un lux, așa că vom face tot ce ne stă în putere să le demarăm și în scurt timp să le finalizăm.

Eforturile noastre conjugate cu dorința conducerii Consiliului Județean Dâmbovița (care la acest moment tinde spre zero) poate duce și la reabilitarea drumului județean 711A, ce face legatura între Mavrodin-Colacu-Săbiești, drum aflat în administrarea Consiliului Județean și la care autoritatea locală nu are nici-un atribut.

Din păcate, la acest moment, solicitările noastre de a realiza această investiție de mare importanță pentru localitatea noastră au rămas fără răspuns.

Poate revenirea (dacă printr-o minune s-ar întâmpla) staff-ului județean în această localitate în perioada următoare și participarea la întâlnirile cu cetățenii vor “dezgropa” amintiri din campaniile trecute.

Mă tem că acest lucru nu se va întâmpla. Vorbele goale aruncate în campaniile electorale, rămân vorbe goale și atât, din păcate.

Și nu trebuie să uităm că acest tronson de drum a fost chiar și licitat. Dar voința (neinspirată) a poporului a dus la schimbarea guvernării și toate proiectele majore au căzut, banii mergând    deseori spre “salarii nesimțite”, așa cum vedem în fiecare zi în presa centrală.

Oare cerem prea mult ca investițiile în Răcari să continue?! Oare cetățenii din Răcari nu au dreptul la un trai decent?

Sunt convins că cererile noastre sunt rezonabile, dar sunt convins că toți factorii de decizie înțeleg acest lucru.

Oare unde a dispărut zâmbetul din colțul gurii, strângerea de mână și promisiunea că “drumul Răcari – Colacu va fi printre priorități?”. Desigur pe apa…Colentinei, din păcate.

La vremea când scriu aceste rânduri, un nou val de viscol se arată. De primul am trecut cu brio. Avem toate străzile din localitate circulabile, grație eforturilor echipei din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, a Primăriei orașului Răcari, care nu a  ținut cont de oră, de vreme și de vremuri și și-a făcut datoria.

Le mulțumesc tuturor celor implicați în această acțiune și sunt sigur că sunt pregătiți pentru orice eveniment.

Le mulțumesc cetățenilor care au dat dovadă de înțelegere și au înțeles volumul mare de muncă din aceste zile. Am ajuns pe fiecare straduță mai devreme sau mai târziu, astfel încât accesul la și de la locuință să se desfășoare cât mai ușor, deși, au mai fost și “răutăți”, dar ce ne-am face fără ele: de ce nu strada mea prima; de ce așa îngust drumul; de ce așa albă zăpada; de ce așa din noapte (că ne treziți), și altele. Acestea  fac parte din cotidian și fără ele n-ar avea farmec viața.

Mulțumiri salariaților de la Electrica, prezenți în localitate, care au făcut tot posibilul ca întreruperile de energie electrică din cauza viscolului, să fie cât mai scurte.

Admirație pentru cei care ne-au transmis urările de aprecieri și mulțumiri pentru activitatea depusă. Ne-am făcut datoria dragii noștri. Am încercat și sper că am reușit să o facem cât mai bine și suntem pregătiți pentru noi încercări.

Adresez rugămintea de a manifesta înțelegere în perioadele de viscol intens, deoarece efortul este inutil, cheltuim bani pe motorină degeaba, uzura utilajelor, timp pierdut și dezamăgire la maximum, când vezi că rezultatul este zero.

Vă asigurăm că intervenim imediat ce timpul ne permite, astfel încât randamentul să fie maxim.

Nu uităm pe nimeni, venim pe fiecare stradă din localitate. “Suntem peste tot acasă”.

Dar să nu uităm că avem și obligații: în fața  gospodăriei trebuie să curățăm trotuarul, astfel încât semenii noștri să poată circula în condiții de siguranță.

 

În virtutea unei comunicări mai bune între primar și dumneavoastră, cu ocazia diverselor evenimente, veți primi un mesaj de informare de la un număr de telefon: 0723 650 513, folosit numai în acest scop. Nu sunați la acest număr, nu va răspunde nimeni!

De asemenea, nu ezitați să ne contactați  atât la numărul de telefon fix : 0245.658.611, număr la care în permanență răspunde cineva și vă preia solicitarea, cât și la numărul 0751.167.358, la care răspunde directorul administrativ al primăriei, Marius Ene, responsabil cu problemele administrative din localitate, dar mai ales cu situațiile de urgență.

Pentru a putea primi mesajele noastre de informare, vă rugăm să ne contactați și să ne comunicați numărul dumneavoastră de telefon, astfel încât să fiți la curent cu evenimentele din localitate. “Părerea ta contează numai dacă o spui!”

Mulțumim de asemenea celor care înțeleg să se achite de obligații față de comunitate, prin plata la timp a impozitului. Este bineînțeles și în avantajul lor, beneficiind de o reducere de 10% dacă se achită până la 31 martie. Și îi așteptăm și pe ceilalți, în special pe marii datornici, care, din diverse motive, evită ghișeul biroului taxe și impozite locale, dar, în schimb, sunt cei mai mari critici (gratuiți) ai unor activități desfășurate de compartimentul administrativ.

Printre cei mai aprigi cârcotași la acțiunea de deszăpezire s-au numărat cel puțin doi mari datornici aflați în diverse faze de executare, cărora le-a fost distrusă pârtia prin trecerea utilajelor de deszăpezire. Rușinică!

Până data viitoare s-auzim numai de bine!

 

Primarul orașului Răcari,

Florin Marius Caravețeanu

 

mcaraveteanu@yahoo.com

www.mariuscaraveteanu.ro

“Tot ce faceți să fie făcut cu dragoste!”

1Corinteni 16.14