6666DSC_0138

Proiectele continuă!

Chiar dacă suntem în plină perioadă a vacanței școlare sau a concediilor de vară, activitatea administrației locale din Răcari nu s-a oprit. Ba, din contră!

În această perioadă au fost semnate două contracte de finanțare importante pentru localitate. Primul contract de finanțare semnat este construirea și dotarea grădiniței Răcari.

Obiectivul general al acestui proiect vizează îmbunătățirea calității infrastructurii de educație, asigurarea unui proces educațional la standarde europene și a participării populației preșcolare la procesul educațional.

Un al doilea contract de finanțare semnat este reabilitarea termică a blocurilor din Răcari pe care ne dorim, ca până la finele anului viitor, să-l terminăm.

 

Vreau să mulțumesc şi pe această cale Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, care ne-a sprijinit în toată această perioadă. Nu în ultimul rând, vreau să le mulțumesc pentru înțelegerea de care au dat dovadă și să-i felicit pe locatarii blocurilor care vor fi reabilitate termic din bani europeni. Nu ne-a fost ușor să îi convingem să se asocieze, au privit cu reticență intenția noastră, dar iată că acum eforturile noastre s-au încheiat cu succes.

Urmează în scurt timp semnarea unui alt contract cu finanțare europeană pentru modernizarea iluminatului public în oraşul Răcari. În felul acesta iluminatul stradal poate fi gestionat ușor și eficient din punct de vedere energetic. Noul sistem va  permite dirijarea iluminatului stradal de la distanță, prin intermediul rețelelor mobile și internet. Mai mult, lămpile de tip LED, eficiente energetic, permit economisirea cu până la 80% din electricitate, în comparație cu linia de bază, și câteva zeci de mii de lei pe an.

 

SPUNE O VORBĂ DIN BĂTRÂNI: „A FOST FRUMOS, CHIAR PREA FRUMOS SĂ POATĂ FI ADEVĂRAT…”

La noi, la Răcari, ne-am putut bucura în prima parte a anului de foarte multe

activități cultural artistice – a fost frumos și prea frumos. Considerăm că activitățile  culturale sunt modalități utile de comunicare cu cetățenii răcăreni şi noi le folosim din plin. Fie că vorbim aici despre Zilele localităților din Răcari, prilej în care oamenii se pot întâlni să relaționeze, să comunice eficient, iar noi vedem lucrul acesta ca un mare câştig, sau despre concursul “Cea ma frumoasă gospodărie” care nu face altceva decât să scoată în evidență acele gospodării bine îngrijite şi  totodată să stimuleze şi alți gospodari la a da mai multă atenție spațiului din fața gospodăriei lor – este pe termen lung un mare câștig.

Pe această cale le urez succes mai departe tuturor și sper să ne vedem la premiere cu mulți alți gospodari care vor ^nțelege că frumusețea exterioară este partea vizibilă a frumuseții interioare.

Acordăm o mare atenție de asemenea şi valorilor personale ale localității prin scoaterea acestora în evidență pentru aportul lor în această comunitate.

După muncă există şi răsplată în Răcari. Aşa cum ne-am obişnuit în fiecare an, Sala de festivități a Liceului Răcari găzduieşte   festivitatea de premiere a acestora, momente deosebite în care sunt oferite    premii speciale, premii pentru profesorul anului, învățătorul anului, educatoarea anului, polițistul anului, pompierul anului, jandarmul anului, cei mai buni elevi de la clasa pregătitoare până la liceu.

 

Având în vedere această “politică”, politica omului, a cetățeanului, vom continua pe această linie în ciuda unui grup minuscul, care caută publicitate cu orice chip,  de  dragul de a ieși în evidență. Le spun: dragii mei, în evidență, se iese și cu ridicolul, răutatea, invidia sau chiar cu prostia! Mai repede și mai ușor decât cu aspectele pozitive! Nu riscați, că vă dăunează vouă, dragi broscuțe, șoricei, bondărei sau licurici care, pe lângă ocupația de a tăia frunze la cățeluşi, o mai aveți şi pe aceea cu privire la activitățile executivului primăriei Răcari. Sunteți tineri și-i păcat! „Nu fiți proști, că de proști îi plină lumea!”, spune o vorbă românească. Totuşi dacă nu se prinde sfatul de voi scrieți mai departe domnilor că oricum altceva nu aveți de făcut.

 

******

Mi se întâmplă uneori, când m-așez în fața calculatorului  pentru a scrie la ziar, primul gând să îmi zboare la întâmplările  negative produse în comunitate. Dar, spre marea mea satisfacție, acestea sunt, încet-încet, tot mai puține!

Cu ani  în urmă eram adesea sunat la telefon și, cu un anumit ton de reproș, mă întreba câte un cetățean: “Când are primăria de gând să cosească iarba de la stradă, că eu vreau să-mi culeg corcoduşele?”, astăzi aproape au dispărut asemenea întâmplări. {i-i bine! E bine, că astăzi cel puțin 60-70 de procente dintre noi cosim sau tundem iarba de la stradă. Pentru aceasta și pentru multe altele vă mulțumesc, dragi răcăreni!

Poate că unii dintre noi, mai în glumă, mai în serios, vor spune: Hai, lasă-ne dom’le primar cu mulțumirile că asta-i… abureală! Vrei să ne câștigi simpatia! Vine campania pentru prezidențiale și-ncepe circul. {i da, și nu.

Faptele, lucrurile concrete, nu pot fi ascunse: bune sau rele. Există, se văd, se pot pipăi ca să spun așa. Le utilizăm. Asta nu-i abureală.

De aceea, țin să vă mulțumesc! De ce? Pentru că ne-am consultat și acum știm mai bine ce ne dorim. Da, știm. Noi toți știm, împreună, pentru binele comunității. Pentru o comunicare cât mai eficientă folosesc toate mijloacele de comunicare posibile. Întâlnirile cetățenești periodice, întâlniri în care păsurile și nevoile dumneavoastră sunt ascultate și apoi căutăm împreună soluții. Pentru cei care sunt prieteni cu internetul așa cum v-am obișnuit, mă puteți găsi 24/25 pe facebook pe whatsapp. Periodic avem și transmisiuni video online în care fiecare părere care este exprimată contează. Vă aștept la comunicare  oricând, oricum, oriunde.

 

Un ultim gând…, vă îndemn pe toți să citiți vorbele unui ROMÂN înțelept. Merită!

Avem de învățat de la el, toți: tineri, bătrâni, școliți sau mai puțin școliți.

Este valabil pentru toată lumea care citește.

“Ieri, am plecat, iar pe azi îl trăim așa cum vine… Avem, însă, o șansă să ne pregătim împreună și, astfel, în unire, mâine să nu mai greșim. Deci «azi» este răgazul pe care îl avem pentru a ne pregăti pentru un «mâine», nu pentru noi, ci pentru copiii noștri. Azi este răgazul când avem o șansă să înțelegem greșeala de ieri. Atunci, și numai atunci, legea iubirii care ne ține împreună, numai atunci putem face ceva, așa, un fel de dar pentru noua generație, pentru copiii noștri de azi. Măcar ei să nu mai aibă tot atâtea rătăciri și neplăceri câte am îndurat noi, cei de ieri și azi.

Acest exercițiu are un «motor»: speranța de a găsi calea. Totuși, este dificil să trăiești în ceața vieții numai în speranță, fără a ne sprijini în toiagul nădejdii. Nădejdea este Adevărul înțeles ieri. Cinicul a aruncat de mult toiagul nădejdii, iar, prin dispreț, s‐a rupt de cei uniți în speranța comună, deci unire.

În singurătatea adusă de trufia că ai găsit o altă cale, ajungi să cunoști tristețea limitativă, care zidește inima omului. Mai este o șansă: să spargă zidurile tristeții din inima ta întemnițată și să te bucuri de căldura luminii. {i încă un lucru: atunci, în singurătatea lui de sine pentru sine, începi, aduni și aduni, și iar aduni, iar viața ta, din ce în ce, intră în     conjunctura verbului «a avea» și, treptat, te desparți de «a fi». Atunci apare dezechilibrul! Bucuria lui «a avea» îți aduce însingurarea, cea care îți împietrește inima (Demostene Andronescu).

*****

Este bine de citit  și-i de luat aminte ce scrie un înțelept! Că nu-i rău să-ncerci în permanență să‐ți cunoști măsura propriei tale științe și măsura propriei tale… neștiințe!

 

Până data viitoare,

să auzim numai de bine!

 

Al dumneavoastră,

 

Marius Florin Caravețeanu,

Primarul orașului Răcari

mcaraveteanu@yahoo.com

 

“Domnul este aproape de cei cu inima înfrântă şi mântuieşte pe cei cu duhul zdrobit.” (Psalmii 34.18)