primar

Femeia, eterna primăvară!

Femeia, eterna primăvară!

“A venit frumoasa primavară și când natura își reia frumusețea și sufletul uman este pregătit să reînvie.”   Harriet Ann Jacobs

Aşteptăm de ceva timp această perioadă de tranziție de la un anotimp la altul. Vedem tot mai des cum soarele se iveşte pe cerul senin, lumina şi energia sa ajutându-ne să ne dezamorțim după o iarnă lungă.
Iată că venirea primăverii a adus nu doar natura la viață, ci a adus viață şi în sufletele oamenilor şi a tuturor viețuitoarelor.
În pragul primăverii, gândurile noastre obişnuiesc să se îndrepte spre bunici, mame, soții, surori şi fiice. Cu siguranță e un timp pentru vorbe frumoase, flori şi cadouri.
Mai mult decât oricând, pe parcursul anului, în luna martie este adusă în atenția noastră femeia… care este împreună cu noi, autoarea, forța, culoarea, realitatea și echilibrul vieții, purtând amprenta dăruirii și pasiunii, creatoare a dragostei de adevăr și sentimente.
Luna martie este, din cele mai vechi timpuri, dedicată femeilor, iar simbolic este legată de respectul şi dragostea cu care este înconjurată femeia, mama.
Este adevărat că de ziua femeii, a mamei totul este frumusețe…
Cât despre mine, pot spune că îmi iubesc mama şi am mare respect pentru toate femeile mame care şi-au dedicat viața creşterii şi educării copiilor lor sau ai altora. Respect răbdarea învățătoarelor, a profesoarelor, grija femeilor medic pentru pacienții lor. Apreciez femeile care îşi asumă vârsta şi împart din înțelepciunea lor de viață altora, femeile care se dedică familiilor lor indiferent de greutăți, femeile concentrate pe carieră care strălucesc în domeniile lor datorită inteligenței. Toate aceste femei au nevoie de respectul şi dragostea noastră mereu, nu doar de 8 martie.

În lectura mea de seară am citit o poezie cu un mesaj profund, care nu te lasă indiferent și te pune pe gânduri…

Mai demult, o rândunică avea-n cuibu-i şase pui
Şi privea la ei sărmana, ca la chipul soarelui:
De cu zori pornea – săgeată – căutând, pe deal şi vai,
Hrana pentru puii săi
Şi-n iubirea-i nu o dată
S-a culcat ea nemâncata,
Dar destul de fericită că nu s-a-ntâmplat nicicând:
Dintre pui, s-adoarmă vre-unul ars de sete sau flămând,
Nici n-a fost mai mândra mama decât ea-ntre rândunici,
Când vazu-ntr-o zi ca puii se făcuseră voinici,
Şi n-a mai avut odihna nici cât ai clipi, sub soare,
Până când, pe fiecare pui nu l-a-nvatat să zboare,
Dar, când toți puteau să plece încotro voiau sub slava,
Rândunica, istovită, a căzut în cuib bolnavă
Şi cu ochii plini de lacrimi țintă-n ochii fiecui,
Zise celor şase pui:
Dragii mamii, eu de-aseară, simt în inima un cui:
Aripile greu mă dor
Şi nici vorbă să mai zbor…
Dumnezeu mi-a dat putere. – Oricât am avut nevoi, –
Să găsesc într-una hrana pentru voi…
Astăzi fiindcă sunt bolnavă, dragii mamii, se cuvine, –
Mari cum v-a făcut măicuța, să-ngrijiti şi voi de mine
Şi ca nimeni dintre puii-mi să nu simtă că mi-e rob,
Fiecare, să-mi aduceți, zilnic, numai câte-un bob;
Ale voastre şase boabe milostive, mă vor ține
Până când o să vrea cerul să mă facă iarăşi bine…

Ascultând cuvântul mamei, au zburat cei şase pui
Şi-au adus, vre-o şase zile, fiecare bobul lui…
Mai departe însa puii. – Beți de-al slavilor înalt, –
Fiecare-având nădejdea că-i va duce celălalt, –
N-a mai dus nici unul bobul şi, uitată mucenica,
A murit atunci de foame cea mai sfânta rândunică.

Şi-a rămas apoi povestea tristă, neluată-n seama,
Orişicui ai sta s-o spui,
Ca o mamă îşi hrăneşte: şase, opt sau zece pui,
Însa zece pui, adesea, nu pot toți hrăni o mamă.
(Vasile Militaru – Şase pui şi-o biata mamă)
Dragostea unei mame este nemărginită, ne spune și Vasile Militaru în aceasta poezie.
Nimeni nu știe câte sacrificii face ea, mama, pentru puii ei ca să fie sănătoși, curați, frumoși și uneori, noi, copiii, uităm că are nevoie și ea de grija noastră.
Deseori întâlnim atâtea povești din viața reală: multă durere de părinte. Este greu să asculți asemenea cazuri.
Când te gândești că o mamă, cât și un tată, face orice pentru copilul lui; îi iartă orice și se uită la el ca la soare, că poate îndura multe (munca până la epuizare, sărăcie, umilințe şi frustrări) numai să-şi vadă copilul fericit. Dar răsplata nu e întotdeauna cea aşteptată.
Un proverb de demult ne spune că recunoştința este floare rară. În timpurile pe care le trăim, acest proverb a devenit o stare de fapt a societății.
Ar trebui să ne obişnuim să fim mai mult decât recunoscători… chiar să îi numim eroi şi să le spunem mai des că îi iubim şi că îi prețuim. Despre cei pentru care un telefon din partea noastră, a copiilor plecați din casa lor, poate chiar şi din țara lor, înseamnă mai mult decât orice cadou le-am trimite.
Părinții sunt unici. Între miliardele de oameni care trăiesc pe Terra există doi oameni din căror carne şi suflet ne tragem şi noi. Nu mai există nicăieri doi oameni ca părinții noştri; ei sunt unici. Părinții noştri rămân părinții noştri indiferent de evoluția noastră socială, intelectuală sau materială.
Părinții rămân părinți până la moartea lor, precum și copiii rămân copii până la moartea părinților lor, deci ascultarea față de mamă, cât și de tată, nu încetează odată cu căsătoria sau plecarea lor de acasă, cum s-ar putea crede.
Cât despre mine aş putea spune ca Fericitul Ieronim că: “După Dumnezeu, nu iubesc pe nimeni atât de mult ca pe mama”, și, de asemenea, aș completa – și pe tatăl meu.
Pe când eram un prunc şi un copil neajutorat, grija şi dragostea mamei mele mi-au fost oferite cu multă dragoste şi dăruire. De aceea am înțeles că eforturile noastre trebuie să fie acelea de a uşura poverile, de a nu rosti niciun cuvânt nechibzuit şi de nemulțumire… Ele trebuie iubite, respectate şi apreciate pentru că au cel mai puternic spirit de sacrificiu și cea mai statornică și durabilă dragoste.

8 MARTIE ‐ ZIUA FEMEII! Mare zi! Este ziua voastră, a celor mai dragi ființe din viața noastră, fie că sunteți mame, soții, fiice, surori sau colege de serviciu.
Vă doresc să fiți mereu înconjurate de dragoste şi gânduri bune, să fiți sănătoase şi fericite, să aveți parte de susținere, răbdare şi bunăstare, şi cei dragi să vă fie mereu alături.

******
La fel ca în fiecare an, odată cu venirea primăverii, Primăria Răcari organizează campania de curățenie în oraşul nostru. În această primăvară campania se va desfăşura în perioada 1 martie – 1 mai 2019. Cu această ocazie, vă invit să contribuim cu toții, alături de administrația publică, la asigurarea unui aspect estetic şi curat al localității prin: menținerea curățeniei trotuarelor, rigolelor şi căilor de acces din dreptul proprietății pe care o deține fiecare în parte, precum şi a spațiilor verzi.
Gândită ca o formă de recompensă pentru cei mai gospodari cetățeni, competiția este menită să identifice cele mai frumoase şi curate gospodării, iar acestea vor fi premiate cu ocazia Zilei Familiei!
E un gest de normalitate să participăm cu toții la curățenia oraşului! Eu o voi face efectiv, alături de dumneavoastră. Dacă fiecare dintre noi ne facem curat în fața casei, a firmei sau a instituției, Răcariul va fi, cu siguranță, mult mai curat.
De-a lungul anilor am avut numeroase campanii de curățenie sub
denumirea proiectului de „Adoptă un km!” care au avut ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare a importanței menținerii curățeniei oraşului şi sper că toate aceste campanii şi-au atins scopul. Mai sunt cazuri izolate unde anumiți cetățeni certați cu bunul simț îşi permit să-şi arunce gunoiul acolo unde li se opreşte roata căruței sau a maşinii. Descurajăm aceste obiceiuri şi acționăm prompt acolo unde se fac sesizări. Răcariul este casa noastră şi trebuie să-l păstrăm curat!

Până data viitoare, să auzim numai de bine!

Al dumneavoastră, Marius Florin Caravețeanu, Primarul orașului Răcari
mcaraveteanu@yahoo.com
“Nu vă îngrijorați de nimic, ci, în orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoştința lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulțumiri.” Filipeni 4.6