primarrrr

Primar Preşedinte sau Preşedinte Primar?!

“Pentru cine are o direcție, niciun gest nu este degeaba, niciun detaliu nu este  la voia întâmplării, fiecare minut contează.”
Marius Torok
O întrebare care a apărut de ceva vreme, mai precis din data de 2 mai, când primarul oraşului Răcari a fost ales şi preşedintele Partidului Național Liberal Dâmbovița. Un pionierat în politica răcăreană, dar şi  în cea dâmbovițeană. Un primar să conducă  destinele unui partid politic la nivel județean!
Onorantă poziție, deloc uşoară, cu aşteptări foarte mari din partea colegilor. La nivel național mai avem cazuri de acest gen, fapt care mă întăreşte.
Se naşte întrebarea, legitimă ce-i drept, cărei activități mă voi dedica mai mult? Încerc şi sper să şi reuşesc să creez un echilibru între cele două, fără a fi afectată vreuna din ele.
De ce Caravețeanu Preşedinte? N-am putut să rămân indiferent la solicitările colegilor care m-au îndemnat să fac acest pas.
Unul important în viața mea, a familiei, dar şi a partidului.
N-a fost uşor de luat această decizie, dar, o dată luată, nimeni şi nimic nu a putut a mă opri, chiar dacă intenții au fost de tot felul şi din toate direcțiile. “Ca trestia ne-am îndoit sub vânt, dar nu ne-am rupt.”
Ideal ar fi ca cele trei “vieți” să aibă de câştigat din acest demers: locuitorii oraşului Răcari să fie mulțumiți de prestația primarului lor şi mândri de preşedintele lor, iar dâmbovițenii să-l sprijine pe noul preşedinte, iar viața de familie și timpul liber să fie cât mai puțin afectate.
Din păcate, presimt că ultima variantă nu va fi în parametrii optimi. Ziua are numai 24 de ore, funcția de primar “consumă” mai mult de 200 de ore lunar, aşa că undeva trebuie să se închidă
“cercul”.
Proiectele localității noastre vor merge înainte cu turație maximă, astfel ca în scurt timp noi investiții să apară la Răcari.
Reabilitarea străzilor rămâne o prioritate pentru localitatea noastră. În scurt timp alte cinci străzi (Moșteni și Cuza Vodă din Răcari – Ștefan cel Mare, Fântânii, Bujorului din Colacu) vor căpăta o nouă înfățişare.
Dacă apele tulburi din politica dâmbovițeană se vor limpezi, avem şanse să reabilităm anul acesta încă 3,5 km de străzi (Stănești-Săbiești). Sper în normalitatea şi luciditatea clasei politice, dar mai ales în transparența alocării fondurilor publice către autoritățile locale.
Despre preşedintele PNL atât aici și acum.
Aceste pagini sunt dedicate administrației locale aflată în slujba cetățeanului răcărean.

Aşa cum vă spuneam, activitatea primarului nu va fi afectată de noua dublă postură. Ne vom întâlni în continuare la birou, în localitate, pe bicicletă, pe jos, călare pe cal, la stadion, la biserică, pe malul şanțului, între oameni, în biroul ofițerului de stare civilă.
Îmi doresc ca noua funcție să aducă o  plusvaloare relației primar-răcăreni şi niciodată o răceală. Voi rămâne acelaşi, vă asigur, chiar dacă volumul de muncă a crescut.

Oraşul Răcari îşi continuă drumul spre dezvoltare prin implementarea proiectelor pe care le are în plan: asfaltarea străzilor, a drumurilor de exploatare, şcoli, grădinițe, parcuri, apă și canal, reabilitarea blocurilor, a sediului primăriei, centrului medico-social, sălii de festivități, modernizare iluminat public.
Bugetul local poate asigura finanțarea aparatului propriu şi o parte din investițiile mărunte din localitate.
Baza o reprezintă programele de finanțare din fondurile europene, guvernamentale, şi, nu în ultimul rând, asocierile cu Consiliul Județean Dâmbovița.
Nu am ratat niciuna din aceste surse şi aşa vom face şi în continuare.
Pas cu pas abordăm toate nevoile localității în funcție de programele existente. Suntem restanțieri la multe facilități ale localității, dar vă rog să înțelegeți că puterile noastre financiare sunt limitate.
Dacă nu am ratat nicio sursă de finanțare, înseamnă că ne-am făcut treaba.
Dar e loc şi de mai bine.
Deseori este comparată urbea noastră cu alte localități din jur şi, pe bună dreptate, există
diferențe; față de unele ieşim “pe plus”, dar şi restanțieri comparativ cu altele. Dar, dacă noi
comparăm şi bugetele localității lor, constatăm că diferențele sunt uriaşe. De la 1,5 mil Ron la 150 mil RON.
Diferență de 100 de ori. Cinste agenților  economici care contribuie la dezvoltarea localităților respective. Este greu, dar nu imposibil, să-i prindem din urmă. Dar speranțe sunt în domeniul dezvoltării mediului privat. Nu mai puțin de cinci agenți economici au accesat proiecte cu finanțare europeană, care, dacă ar fi implementate, vor duce la crearea a peste 200 de locuri de muncă. Vom avea o problemă, pentru că şi astăzi avem oferte pe piața muncii locale pe care nu putem să le satisfacem. Este un semn bun că agenții economici cu sediul în Răcari îşi dezvoltă afacerile și contribuie direct sau indirect la bunăstarea localității.
Suntem lângă ei cu toate pârghiile legale,  pentru că ei sunt motorul economiei româneşti. Din păcate, nu de puține ori, ne-am confruntat cu refuzul unor concitadini de a fi încadrați pe un post corespunzător pregătirii lor. Unele motive de-a dreptul hazlii.
La acest moment sunt disponibile circa 50 locuri de muncă în diverse meserii.
Dragi răcăreni, fără a ne substitui Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, apelați cu încredere la noi, prin intermediul secretariatului Primăriei oraşului Răcari, şi vă oferim toate detaliile.
Am fi bucuroşi să vă putem fi de ajutor şi dumneavoastră, celor care sunteți în căutarea unui loc de muncă. Reuşim săptămânal să ajutăm 2-5 persoane care au dorința de a munci în localitate. Putem face mai mult și în viitor și mai mult spre binele localității pentru că “Împreună suntem mai puternici!”
Dragii mei răcăreni, şi nu numai, vă doresc o vară liniştită, multă sănătate şi să vă meargă din plin.
Până data viitoare, s-auzim numai de bine!
Al dumneavoastră, acelaşi, Florin Marius Caravețeanu, Primarul oraşului Răcari!
“Cărarea pe care mergi să fie netedă
şi toate căile tale să fie hotărâte:
nu te abate nici la dreapta, nici la stânga
şi fereşte-te de rău.” Proverbele 4.26

mcaraveteanu@yahoo.com
www.mariuscaraveteanu.ro