Vin alegerile. Suntem pregătiți?

Majestatea Sa, Regele Mihai, întrebat de ce nu i-a împușcat pe cei care au venit să-l aresteze, a răspuns: “și care mai era diferența dintre un Rege și un criminal?”

Au mai trecut patru ani.
A mai trecut un mandat. Cu bune și cu rele. Un mandat în care am încercat și sper că am reușit să mai rezolvăm dintre problemele pe care localitatea noastră le are și care nu sunt puține. “Pas cu pas“ le vom rezolva pe toate. Poate nu în ritmul dorit de noi, dar cu siguranță în ritmul posibil dat de actuala conjunctură economică. Sunt convins că apar și nemulțumiri și nemultumiți. Aceștia sunt imprevizibili.
Așa cum spunea Socrate: “Cel care nu este mulțumit cu ceea ce are, nu ar fi mulțumit nici cu ceea ce își dorește să aibă.”
O stradă reabilitată produce mulțumiri, dar și nemulțumirea celor care locuiesc pe o stradă încă nereabilitată.
Cu toții ne dorim să existe o baghetă magică și să transformăm străzile pietruite pline de praf sau noroi, gropi sau șanțuri după ploaie sau îngheț, în străzi asfaltate care să ofere un minim de civilizație localității noastre.
Din păcate, nu există această posibilitate, ci doar aceea de a nu rata nicio finanțare adresată orașului nostru. Și, vă asigur că așa s-a întâmplat.
Și totuși, există o mâhnire la acest capitol, în dreptul proiectului ”canalizare” unde ni s-au acordat 6 milioane de RONI, dar efortul financiar al localității noastre era tot pe atât în condițiile în care se realizau doar 7 km de rețea. Un efort foarte mare pe care nu am fi putut să-l susținem. Este singurul motiv pentru care această investiție nu a demarat. Poate tot răul spre bine.
În aceste zile am fost incluși în Programul Operațional Infrastructura Mare unde cofinanțarea va fi foarte redusă, chiar spre zero. Prezintă dezavantajul că acestă investiție va mai avea de așteptat cel puțin un an.

Nu este o situație confortabilă, dar este singura noastră șansă să avem în localitate această rețea indispensabilă unui trai decent și unui mediu curat.
Sunt convins că o să existe voci care vor aminti de anii precedenți când am semnat contractul de finanțare cu Ministerul Mediului prin care se aloca acea sumă de bani.
Contractul este în vigoare la această dată, dar va fi realizat alegând între 6 milioane de Roni din buget, prin realizarea a minim 7 km și o investiție care să acopere minim 30 km cu finanțări reduse din partea noastră, a bugetului local, am ales a doua variantă. Oricum nu cred că avem soluții. Acea sumă reprezenta bugetul local de la capitolul investiții pe câțiva ani de zile. Așa că….
Mai avem mult de muncă și la capitolul infrastructură rutieră. Închidem acest mandat cu cca 12 km de drumuri (județene și comunale) asfaltate. Mai puțin ca în mandatul precedent (cca 35 km), dar de 12 ori mai mult ca în perioada anterioară lui 2008.
Și vom continua. Atunci când fiecare locuitor va avea “la poartă”energie electrică, gaz, apă, canalizare, drum asfaltat, ne apropiem de normalitate.
Din păcate, în exercițiul financiar următor, Uniunea Europeană nu finanțează reabilitarea străzilor din localitate, ci numai a drumurilor județene, naționale și autostrăzi. Este ajutată agricutura și nu numai, prin finanțarea reabilitării drumurilor de exploatare. Chiar dacă, va trezi un nou val de indignare, vom accesa finanțare pentru asfaltarea a cca 10 km de drum peste câmp prin care se vor realiza și centuri ocolitoare ale orașului – vezi drumul mare care va face legatura între Săbiești și Ghimpați sau de la Obor la Oraca, tot peste câmp. Proiectul este de 1 milion de EURO și are această destinație precisă: reabilitatea drumurilor de exploatare.
Chiar dacă la infrastructura școlară stăm bine, nu ne oprim. Vrem să stăm foarte bine. În acest sens suntem în curs de finalizare a trei proiecte cu finanțare europeană: Reabilitatea școlilor Răcari și Colacu cât și realizarea unei grădinițe cu program prelungit. În acest an se deschide sesiunea de depunere a proiectelor, iar anul viitor va începe șantierul, astfel încât, alături de școala Ghergani și Liceul Răcari, școala răcăreană să cunoască o puternică dezvoltare în privința infrastructurii și nu numai.
Dacă suntem pregătiți?! Eu da. Pot privi în ochii cetățenilor orașului Răcari și să-i asigur că vom continua cu ceea ce am început și vom începe proiecte noi. Îi rog să înțeleagă că între momentul scrierii unui proiect și finalizarea acestuia trec uneori ani. Și multe ore de muncă în spatele acestora. Ore nevăzute, oameni nevăzuți care contribuie pe măsura posibilităților la binele și progresul localității și a căror muncă uneori este luată în râs, activitatea lor luată în derâdere, din fericire, spun eu, de pleava societății, care n-au lăsat “o dâră” în urma lor, care nu au curajul să se privească în oglindă, de teamă să nu crape (și nu la fizic mă refer) care nu ies pe strada de frica creditorilor, dar știu să dea lecții de morală administației. Rămâi fără cuvinte când vezi atât tupeu.
Da, sunt pregătit pentru alegeri! Sunt pregătit să înfrunt și lichelele și bufonii. Cum? Simplu. Ignorându-i! Este riscant să te bagi cu ei în seamă. Au subiecte străine de educația ta. Și care ar mai fi diferența dintre un primar și un bufon, dacă aș răspunde la toate mizeriile care le debitează alături de o lichea?!
Poate este exagerată comparația, dar aceste cuvinte mi-au venit în minte după o discuție cu un prieten care a avut onoarea să schimbe câteva fraze cu Majestatea Sa, Regele Mihai în pauza unei emisiuni TV.
La întrebarea: Majestate, dar atunci când au intrat peste dumneavoastra, de ce nu i-ați împușcat? Domnule, și atunci care ar mai fi diferența dintre un Rege și un criminal? De luat aminte…
Se apropie alegerile și trebuie să fim cu toții pregătiți. Eu să prezint raportul, dumneavoastră să analizați. Nu pot decât să vă îndemn să mergeți la vot. Este un drept câștigat cu sânge. Nu-l irosiți, vă rog! Acolo, singuri în cabina de vot, numai dumneavoastră știți ce faceți.
Nimeni nu stabilește în locul dumneavoastră cine va conduce destinele localității pentru următorii 4 ani. Pentru faptul că, pe 5 iunie, veți merge la vot mă înclin în fața
dumneavoastră, indiferent de opțiunea pe care o aveți.

Până data viitoare,
Să auzim numai de bine!

Al dumneavoastră,

Marius Florin Caravețeanu,
Primarul orașului Răcari
mcaraveteanu@yahoo.com
“Sufletul nostru nădăjduieşte în Domnul; El este Ajutorul şi Scutul nostru.”
(Psalmii 33.20)