12742578_10205644704656490_5654617858204769011_n

Primăvara Femeia, eterna simfonie!

“Inima femeii este ca timpul de primăvară”  proverb japonez

Grele

Sunt nopțile cu stele

Când singur ești

Și-ai vrea mângâieri

Dulci ca și ieri,

Dar în zadar

Te lupți amar.

Cheia vieții e femeia

Și numai ea îți dă ce dorești,

Dar să știi s-o iubești.

 

Femeia – eterna poveste,

nu-ntreba cine este

și iubește-o mereu

oricare ar fi ea, să fie

de ți-a fost dată ție,

ia-o, că-i bunul tău!

 

Ascultă, de vrei să fii fericit

refrenul acestui cântec trăit.

 

Femeia – eterna poveste,

nu-ntreba cine este

și iubește-o mereu

(Femeia, eterna poveste  – Titi Botez)

 

Primăvara, anotimpul mult așteptat, ne aduce, după atâta „frig și ceață”, căldură în jurul nostru, dar și în suflete, în ciuda „babelor”, personaje din folclorul  popular românesc, considerate femei știutoare, inițiate,    specialiste în domeniul practicilor divinatorii.

Este momentul să ne alegem o babă  pentru a afla  cum ne va fi sufletul și norocul în anul ce urmează. Zilele luminoase, însorite sunt aducătoare de fericire, noroc și belșug.

Vă doresc să aveți numai zile însorite și acum și în tot timpul anului.

Primăvara înseamnă revenirea la viață. Vrăbiile ies din ascunzișuri  și își reiau activitatea. Le urmăm exemplul și începem și noi activitățile de primăvară.

Zăpada acoperise din nereguli și acum a venit vremea să le îndepărtăm.

Curățenia obligatorie de primăvară schimbă peisajul din jurul nostru.

Anul acesta, anotimpul a debutat cu vremea frumoasă tocmai bună pentru lucrările din această perioadă.

 

“S-a dus zăpada albă de pe întinsul țării,

S-au dus zilele Babei și nopțile vegherii,

Câmpia scoate aburi; pe umedul pământ

Se-ntind cărări uscate de-al primăverii vânt.

Lumina e mai caldă și-n inimă pătrunde;

Prin râpi adânci zăpada de soare se ascunde.

Pâraiele umflate curg iute șopotind,

Și mugurii pe creangă se văd îmbobocind.

O, Doamne! iată-un flutur ce prin văzduh se pierde!

În câmpul veșted iată un fir de iarbă verde

Pe care-ncet se urcă un galben gândăcel,

Și sub a lui povară îl pleacă-ncetinel.

Un fir de iarbă verde, o rază-ncălzitoare,

Un gândăcel, un flutur, un clopoțel în floare,

După o iarna lungă ș-un dor nemărginit,

Aprind un soare dulce în sufletul uimit!”

(“Sfârșitul iernii” – Vasile Alecsandri)

 

Natura revine la viață. Să o ajutăm să respire!

A venit primăvara;  este momentul să ne luăm adio de la iarnă și să spunem  bun venit  celui mai frumos anotimp al anului, când natura și noi renaștem, ne bucurăm de  mai multă lumină, căldură și de mai multă iubire;  iar mărțișorul este azi cel mai frumos  gest.

 

Un mit povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer și iarăși a luminat întregul pământ. A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avusese. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului  curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea pentru frumos și amintește de   curajul tânărului, iar cea albă simbolizează ghiocelul, prima floare a primăverii.

Conform unui mit care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieșit la marginea pădurii și a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Ea a hotărât să-l ajute și a început a da la o parte zăpada și a rupe ramurile spinoase. Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat și a chemat vântul și gerul să distrugă floarea. Ghiocelul a înghețat imediat. Primăvara a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza mărăcinilor. Din deget s-a   prelins o picătură de sânge fierbinte care, căzând peste floare, a făcut-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărțișorului simbolizează sângele ei roșu pe zăpada albă.

 

Să fie pură întâmplare că în această perioadă sărbătorim FEMEIA?!

Ziua Internațională a Femeii  este sărbătorită anual la data de 8 Martie  pentru a comemora atât realizările sociale, politicile  și condițiile economice ale femeilor, cât și      discriminarea și  violența care își fac încă simțită prezența în unele părți ale lumii.

 

Pură întâmplare sau Forță Divină?!

Femeia asociată cu primăvara

 

“A cunoaşte. A iubi.

Înc-o dată, iar şi iară,

a cunoaşte-nseamnă iarnă,

a iubi e primăvară.

 

A iubi – aceasta vine

tare de departe-n mine.

A iubi – aceasta vine

tare de departe-n tine.

 

A cunoaşte. A iubi.

Care-i drumul ce te-ndeamnă?

A cunoaşte – ce înseamnă?

A iubi – de ce ți-e teamă

printre flori şi-n mare iarbă?

 

Printre flori şi-n mare iarbă,

patimă fără păcate

ne răstoarnă-n infinit,

cu rumoare şi ardoare

de albine re-ncarnate.

 

Înc-o dată, iar şi iară,

a iubi e primvară.”

(Lucian Blaga – Primăvara)

 

Nimic nu este întâmplător.

 

Femeia este primăvara vieții, este anotimpul care reuşeşte să topească într-o singură culoare toate nuanțele celor patru vârste.        Există ca să dea naştere şi să facă să renască viața, să şteargă lacrimile copiilor, să aline suferința şi durerile bătrânilor, să iubească şi să trudească până când poate să-şi împletească cuibul sub streaşina propriei case.

 

Asemenea primăverii, este însorită sau înnourată, capiricioasă şi schimbătoare, caldă, proaspătă sau rece, ca o zi, ca un izvor sau ca o noapte de martie.

 

Iată de ce ziua de 8 Martie, este pentru români o adevărată sărbătoare a florilor. Este ziua în care bărbații sărbătoresc fetele şi femeile de toate vârstele, le aduc în dar florile primăverii, ale iubirii şi ale stimei. Lângă ele aşează, de cele mai multe ori, un dar cu grijă ales, de la cele mai simple, simbolice, până la cele mai prețioase, pentru că fiecare barbat îşi vede femeile iubite în felul său. Uneori, stinghere, femeile îşi fac mici daruri simbolice şi între ele, chiar dacă acest obicei nu este caracteristic tradiției româneşti. Dar cum să nu dăruieşti ceva în această zi specială mamelor, bunicilor sau celor mai dragi sau mai prețioase colege de serviciu!?

Cine ştie, poate că aşa a vrut viața, să fie ştearsă, fără să fie uitată, tragica zi de 8    martie, 1908, în care își are originea această sărbătoare, când la New York, în Statele Unite, în timpul unei greve la o fabrică textilă, au murit arse de vii, 129 de femei militând pentru drepturile lor la locul de muncă.

 

Să nu uităm deci, că a sărbători femeile înseamnă, înainte de toate, a le dărui stima, respectul şi demnitatea pe care le merită, pentru a putea fi ele însele cele mai frumoase flori în buchetul vieții…

 

Pentru că vrem nu vrem

“Sunteți veriga firului de ață.

În fiecare lanț făcut din doi.

E greu cu voi femeile în viață

Dar e și imposibil fără voi…!”

 

O primăvară de excepție vă doresc tuturor, cu  multă lumină și căldură.

Până data viitoare, s-auzim numai de bine

Al dumneavoastră, Marius Caravețeanu, Primarul orașului Răcari

“…să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta şi să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuți.” Matei 19:19