pag ziar

Zilele oraşului Răcari – 15-16 august

“Ori de câte ori viitorul a surâs României, fiii săi nu au   lipsit de la a aspira către unire.”   Ion Ghica

pag ziarDevenită deja o tradiţie, această sărbătoare a localităţii noastre, se doreşte a fi de la an la an, mai

puternică, mai frumoasă, mai aproape de sufletul locuitorilor oraşului Răcari şi nu numai.

Această dată este legată de naşterea celei mai importante personalităţi a oraşului Răcari, şi anume, Ion Ghica.

Născut la 12 august 1816, în Bucureşti, Ion Ghica a fost o personalitate marcantă a celei de-a doua jumătăţi a secolului XIX. Economist, matematician, scriitor, pedagog, diplomat şi om politic, Ion Ghica a fost   prim-ministru de cinci ori: de trei ori al guvernului României (în 1866, în   1866-1867 şi în 1870-1871) şi de două ori între 1859 şi 1860, la Iaşi şi la Bucureşti, în perioada în care ţările române se uniseră într-un stat, însă păstrau încă două guverne separate.

A fost din 1874 membru   titular al Societăţii Academice Române şi preşedinte al ei din 1876 până în 1879, când instituţia a fost redenumită în Academia Română.

Născut în familia Ghica, era fiul logofătului Dimitrie Ghica şi al Mariei Câmpineanu.

A luat în ianuarie 1836   examenul de bacalaureat în litere, la Sorbona (Paris), după care a urmat şcoala de arte şi manufacturi (1836-1837). În august 1838, a devenit absolvent al Facultăţii de ştiinţe din Paris, cu o diplomă în ştiinţe  matematice, absolvind în 1840 şi şcoala de mine din acelaşi oraş. În paralel a audiat cursuri la College de France (economie politică) şi la Conservatorul de Arte şi Meserii.

S-a reîntors în 1841 în Moldova, unde a devenit  profesor la universitatea   fondată de domnitorul Mihail Sturdza, la Iaşi.

A făcut parte din conspiraţia din 1848, care dorea o    uniune a ţării Româneşti şi a Moldovei, sub un prinţ     autohton, Mihail Sturdza.

    Conspiraţia eşuând, Ion Ghica revine în ţara Românească, unde, împreună cu Nicolae Bălcescu şi Christian Tell reactivează societatea secretă Frăţia, înfiinţată de ei în 1843, care a fost motorul revoluţiei de la 1848.

      În timpul revoluţiei de la 1848, a fost trimis de către guvernul provizoriu ca reprezentant al acestuia la Istanbul, pentru a negocia cu guvernul turc.

     După înfrângerea revoluţiei, a rămas în exil la Istanbul; ulterior a fost numit de autorităţile turce în funcţia de Bei al Samosului (1853 – 1859), unde a reuşit să stârpească pirateria, în floare în acea insulă, care afecta în mod serios aprovizionarea pe mare a trupelor ce luptau în războiului Crimeii.

     La terminarea misiunii sale, în 1859, a primit de la sultanul   Abdul-Medjid titlul onorific de Prinţ de Samos.

     În 1859, după unirea Moldovei şi ţării Româneşti, a fost chemat de Alexandru Ioan Cuza să se întoarcă, şi devine prim-ministru în timpul lui Cuza şi apoi în timpul lui Carol I al României.

În 1881, a fost numit ministru român la Londra.  A murit pe 7 mai 1897, la moşia lui de la Ghergani.

      Am făcut această scurtă introducere în istoria şi prin viaţa lui  Ion Ghica, pentru a întări încă odată, dacă mai era nevoie, afirmaţiile de la începutul textului în privinţa lui Ion Ghica şi pentru a nu ne uita înaintaşii.

“Să nu uiţi Darie, să nu uiţi! Să spui copiilor, copiilor tăi”… era îndemnul lui Zaharia Stancu cu ceva vreme în urmă.

     Să nu uităm dragi răcăreni ce reprezintă Ion Ghica pentru noi, pentru localitatea noastră. Avem obligaţia să ducem mai departe  istoria locală, mai ales că avem cu ce ne mândri.

     Tot în luna august, mai precis pe 15, sărbătorim Sfânta Maria Mare: “Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu-Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.” Troparul Maicii Domnului.

     Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe data de 15 august. Ea este    cunoscută în Apus sub numele de înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului. Este sărbătoarea în amintirea zilei, în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit.

Zile de sărbătoare în localitatea noastră, pe care ne dorim să le petrecem împreună, aşa cum am  prevăzut şi în program.

Debutăm cu slujba la biserică în data de 15 august, urmată de depunere de coroane la monumentul eroilor răcăreni.

    

În cadrul şedinţei solemne a Consiliului local Răcari, îl vom evoca pe Ion Ghica, aşa cum spuneam, personalitate marcantă a ţării, dar mai ales a  localităţii noastre.

     Anul acesta vom avea o serie de premieri prin care dorim să recunoaştem unele merite,       experienţe de viaţă, modele de urmat ale concetăţenilor noştri.

Îi vom premia pe cei care au împlinit 50 de ani de căsnicie, pe cei care şi-au unit destinele în ultimul an, pe cei cu cele mai frumoase gospodării, cadrele didactice şi elevii care au obţinut rezultate foarte bune în anul şcolar ce tocmai s-a încheiat.

     Se doreşte apreciarea de către administraţia locală a  meritelor unor locuitori ai oraşului nostru cu care ne mândrim.

Cinste lor, să le urmăm exemplul.

     La concursul: “Răcărenii au talent” se  vor “duela” talentele ascunse din localitate în deschiderea spectacolului serii unde,  nume îndrăgite încearcă să acopere cât mai multe genuri  muzicale pentru toate vârstele şi toate genurile. Să sperăm că vor fi  cât  mai mulţi “mulţumiţi” în acest sens.  Să nu uităm că de Ziua Naţională mergem la… operă. Dar până acolo mai e.

Anul acesta “Târgul anual” se va organiza cu ocazia “Zilelor oraşului Răcari”, prilej cu care negustorii îşi vor scoate “la tarabă” produsele din acest an.

     Nu vor lipsi competiţiile sportive pentru toate vârstele: de la desene pe asfalt, ciclism, atletism, handbal, la cupa “Niculae Dumitru” la fotbal în deschiderea căreia va avea loc “Cupa PRIETENIEI” între membrii consiliului local Târgovişte şi membrii consiliului local Răcari la care biletele deja s-au epuizat.

Aşadar zile de sărbătoare, de distracţie, de aprecieri, de competiţii la care vă aşteptăm cu mare drag.

La mulţi ani, Răcari!

La mulţi ani, răcăreni!

Până data viitoare, s-auzim numai de bine,

Al dumneavoastră,

Florin Marius Caraveţeanu,

Primarul oraşului Răcari

mcaraveteanu@yahoo.com

www.mariuscaraveteanu.ro

Harul să fie cu toţi cei ce iubesc pe Domnul nostru Iisus Hristos în curăţie. Amin. (Efeseni 6.24)